مرجع تخصصی عروس هلندی

مرجع تخصصی عروس هلندی

پرورش،نگهداری و بیماری ها
مرجع تخصصی عروس هلندی

مرجع تخصصی عروس هلندی

پرورش،نگهداری و بیماری ها

بررسی تخصصی انگل در طوطی سانان


خطر بیماری های انگلی در پرندگان خانگی کمتر از انواع وحشی است زیرا در محیط کنترل شده قفس به سر می برند. پرندگان مبتلا دچار پرریزی شده و سلامت عمومی شان به خطر می افتد. وجود انگل نشانه مشکتلا بزرگتر بعدی است و باید آن را در نطفه خفه کرد.حال در این پست قصد داریم به صورت کاملا تخصصی به بررسی انگل های موجود در طوطی سانان که عروس هلندی نیز در راسته ی آنان قرار می گیرد ، بپردازیم.

  


انگل ها را به دسته « خارجی» مانند جرب پا،جرب قرمز، شپش و کنه و « داخلی » ماننده کرم های روده مثل کرم های پهن ، نواری ،قلاب دار، و انگل های ژِیاردیاز <جیاردیا> ، کوکسیدیاها، و تریکوموناس ها و... تقسیم می کنند.


انگل های خارجی : « پوسته شدن پاها» و جرب صورت رایج ترین انگل خارجی طوطی ها هستند که به صورت بروز جراحاتی در پاها و نیز ناحیه ی مقعد خود را نشان می دهند و گاه بافت نوک را در معرض خطر قرار می دهد و آنها را از شکل می اندازد. همچنین انگل خارجی دیگری به نام جرب قرمز که با عنوان خون آشام هم شناخته می شود وجود دارد که البته در پرنده های خانگی بسیار کمتر دیده شده است. از کارکردهای این انگل می توان به کمخونی طوطی و تحریکات خارشی اشاره کرد. برای مقابله با انگل های خارجی ، بهترین راه درمان جرب ها، استفاده از داروی اختصاصی « ایورمکتین » می باشد.


در نوع دیگری از انگل های خارجی به شپش ها می رسیم که در سطح طوطی و در پاهای آنان مستقر می شوند و به خوردن پر و تخمگذاری  در غلاف آنها می پردازند. بهترین راه درمان شپش بدن پرنده ها، استفاده از پودر کارباریل می باشد که می بایست در طول دوره ی درمان پرنده به مدت دو هفته انجام گیرد.

درصورت نگهداری انفرادی پرندگان در محیط داخلی خانه و توجه و علاقه انسان به آنها به ندرت به این انگل های خارجی مبتلا می شوند به ویژه اگر با دیگر پرندگان تماس نداشته باشند. وارد کردن پرنده ی جدید و مبتلا به انگل های خارجی ، خطر درگیر شدن طوطی های دیگر به این انگل ها را افزایش می دهد. به همین دلیل در دوره قرنطینه از عدم آلودگی طوطی تازه خریداری شده به انگل های خارجی مطمئن شویم و در صورت آلودگی آنها ، از پودر مناسب حشره کش استفاده شود.



انگل های داخلی : کرم آسکاریس < کرم روده> مهم ترین انگل داخلی طوطی سانان می باشد که سبب اسهال ، کاهش اشتها، کاهش وزن ، استفراغ و کم خونی می گردد. کرم کدو < نوعی کرم پَهن می باشد> با علائم بی حالی و اسهال در طوطی ها بروز می کند.

بهترین داروها برای مقابله و از بین بردن این دو کِرم « ایورمکتین» و « فن بندازول»  می باشند.


این دسته از انگل های داخلی معمولاً از طریق خاک منتقل می شوند بنابراین طوطی هایی که عمدتاً در قفس نگهداری می شوند مانند عروس هلندی و... به ندرت به این کرم ها آلوده می شوند.

بنابراین همانطور که بارها در وبلاگ ذکر شده؛هرگاه طوطی جدیدی خریداری کردیم، که قبلاً در شرایط حیات وحش و یا اسارت ولی روی خاک زندگی می کرده است ، بهتر است قبلاً در معرض کرم کُش مناسبی قرار گیرد. بررسی مدفوع طوطی ها روش مناسب تعیین وجود کرم در آنهاست که امروزه در آزمایش های دامپزشکی به سادگی قابل تشخیص هست.


از دیگر انگل های داخلی  می توان به کوکسیدیوز و جیاردیا اشاره کرده که به ترتیب به بررسی آنها می پردازیم.


کوکسیدیوز :به عنوان انگل های روده ای شناخته می شوند که از طریق مصرف غذا و آب آلوده بوجود می آیند، در روده ها مستقر می شوند و بافت های دیواره ی روده را تخریب می کنند. نشانه های بالینی این ناهنجاری عبارتند از : اسهال ، افسردگی و کاهش اشتها در طوطی سانان است.

بهترین روش تشخیص این نوع انگل روده ای ، بررسی مدفوع طوطی از حیث وجود تخم انگل در آن می باشد.

و بهترین دارو جهت درمان این بیماری انگلی  استفاده از  داروی ها « موننزین» و یا « سولفادی متوکسین» می باشد.


جیاردیا < ژیاردیاز> : عامل اصلی بوجود آمدن این بیماری انگلی ، پروتوزوآی تاژک دار بی هوازی است که در روده جمع می شود و  از جمله علائم این بیماری می توان به : مدفوع بد بو و  اسهال شدن پرنده، کاهش اشتها،خشکی پوست،منگی، و همچنین وجود پرهای تیره روغنی و پَرخواری است و همچنین برای جوجه های تازه متولد سبب کاهش رشد آنها و در نتیجه به مرگ آنها می انجامد.


برای درمان این بیماری  سه نوع دارو وجود دارد که به اشکال خوراکی و تزریقی می باشند، که البته برای پرندگانی نظیر عروس هلندی ،تنها نوع خوراکی آنها استفاده میشود.

 داروهای  « ایپرونیدازول» و « فلاژیل»  و همچنین داروی « مترونیدازول» < البته در مورد داروی مترونیدازول ، آمار ها و اطلاعاتی در مورد سمّی بودن آن برای عروس هلندی منتشر شده است ، که دارندگان عروس هلندی می بایست از مصرف این دارو خودداری کرده و از دو داروی دیگر استفاده کنند.


نظرات 2 + ارسال نظر
علی شنبه 22 تیر 1392 ساعت 15:47

سلام حامد جان. عروس من از نژاد لوتینو هست و به صورت آزاد تو خونه نگهداری میشه و فقط واسه خواب شبانه به قفس میره.طبیعی هست که به خاطر رنگ سفیدش خیلی کثیف میشه،آیا میشه با شوینده خواصی شستشو کرد یا خی.؟تازگیا به خاطر شرایط کاری طبق برنامه خودتون خواستم قفسیش کنم که خیلی بی تابی میکنه!!! راه حل دیگه ای هست؟ مثل جفت....آیا شخص خاصی رو در شیراز سراغ دارید که هم جنسیت عروسم رو بگه و بتونم جفتی براش تهیه کنم!!

حانیه چهارشنبه 26 تیر 1392 ساعت 19:09

سلام.
میخواستم بدونم که پودر انگل رو به چه صورت و چه مقدار و با چه فاصله زمانی به عروس داد.و یا اصلا دادن این دارو لازم هست یانه؟

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد